Akvarijumi - Akvaristika - Gupi.rs

Katalog Lista

Set Descending Direction

3 proizvod(a)

 1. Akvarijum Tianrun AA 108F (40 litara)

  Proizvođač: Tianrun Zemlja porekla: Kina Zapremina: 40 litara Dimenzije: dužina 38 cm, širina 28 cm, visina 43 cm Oblik: U-oblik Materijal: staklo 4mm Osvetljenje: LED dioda Ugrađen filter: 5W, 400 l⁄h Learn More
  8,500.00 дин.

 2. Akvarijum Tianrun AA 110F (50 litara)

  Proizvođač: Tianrun Zemlja porekla: Kina Zapremina: 50 litara Dimenzije: dužina 48 cm, širina 28 cm, visina 43 cm Oblik: U-oblik Materijal: staklo 4mm Osvetljenje: LED dioda Ugrađen filter: 5W, 400 l⁄h Learn More
  10,500.00 дин.

 3. Akvarijum Tianrun AA 112F (35 litara)

  Proizvođač: Tianrun Zemlja porekla: Kina Zapremina: 35 litara Dimenzije: dužina 38 cm, širina 20 cm, visina 41 cm Oblik: Polukrug Materijal: staklo 4mm Osvetljenje: lampa 13W Ugrađen filter: 10W, 800 l⁄h Learn More
  8,000.00 дин.

Katalog Lista

Set Descending Direction

3 proizvod(a)

Akvarijumi opremanje

Operite akvarijum čistom vodom i prekrijte dno dobro ispranim akvarijumskim šljunkom debljine 38-70 mm tako da prekriveno dno bude nagnuto napred. Dodajte dobro oprano kamenje, belutke ili komade drveta kao dekoraciju. Bilje u akvarijumu može biti plastično ili prirodno, kao što su vrste amazonka, kabomba i velisnerija. Uključite čitav sistem na nekoliko dana kako biste se uverili da pravilno radi. Akvarijumi pored dekoracije zahtevaju da imate smisla za izbor ribica, birajte ribice koje su živahne, dobro uhranjene i bez mrlja i ožiljaka. Nemojte stavljati previše ribica u akvarijum - ribama hladnih voda potrebno je najmanje 4,5 l vode na svakih 2,5 cm dužine ribice.

Izbor akvarijuma

Veličina akvarijuma obično zavisi od toga koliko će ribica biti u njemu, ali kao neko opšte pravilo, kupite najveći koji sebi možete da priuštite. Dobar akvarijum je dimenzija 61cm x 30cm x 38cm, ali se najpopularnije dimenzije kreću od 48cm do 1m dužine. Vodite računa da u prostoriji ima dovoljno mesta za akvarijum koji odaberete. Akvarijum postavite na čvrstu, ravnu površinu ili stabilno postolje, a ispod stavite obloge za plafon od polistirena. Prekrijte akvarijum staklom ili providnom plastikom kako prašina ne bi padala u vodu i kako ribice ne bi iskakale iz akvarijuma. Poklopac će takođe smanjiti isparavanje i pomoći u održavanju stalne temperature vode.

Akvarijumsko osvetljenje

Što se osvetljenja tiče, to može biti dnevno svetlo ili neonska cev u specijalnom poklopcu, koji se postavlja preko akvarijuma. Prozor koji gleda na sever je idealan izbor, ali izbegavajte mesto sa previše direktne sunčeve svetlosti; smanjite količinu svetlosti ukoliko voda pozeleni ili se pojavi preveliki broj zelenih algi.

Filteri za akvarijume

Ugradite filter sa vazdušnom pumpom kako bi voda uvek bila čista i imala visok sadržaj kiseonika. Neki filteri imaju ugrađenu električnu pumpu pa im nije potreban vazduh.

Zdravlje akvarijumskih ribica

Svakodnevo proveravajte temperaturu vode u akvarijumu sa tropskim ribicama i čistite staklo. Alge nataložene na stranama akvarijuma možete ukloniti magnetom za alge - sastoji se od dva magneta okrenuta jedan prema drugom, jedan unutra a drugi spolja. Talog i nepojedenu hranu možete ukloniti pomoću creva sa sifonom. Oba ova pomagala mogu se nabaviti u prodavnicama kućnih ljubimaca. Promenite četvrtinu vode iz akvarijuma svake dve do tri nedelje. Pazite na znake bolesti - dve su najčešće: gljivice, koje liče na komadiće vate na telu ribica i paraziti, koji se manifestuju kao bele tačkice veličine glave čiode. Prodavac ribica će vas posavetovati o lečenju. Ako ribe teško dišu na površini, uzrok je najverovatnije nedostatak kiseonika ili previsoka temperatura. Izbegnite unošenje parazita tako što ćete dezinfikovati nove biljke i nove ribe držati u odvojenoj posudi dve do tri nedelje. Premestite ribice koje pokazuju znake bolesti u odvojenu posudu radi posmatranja. Ribica za kojom se vuče izmet verovatno ima zatvor i treba je hraniti namirnicama sa velikom sadržinom biljnih vlakana - ipak, pitajte svog prodavca ribica za savet.